T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Gezici Festival devam ediyor.

Festival başlamadan pek çok seansa biletlerin tükendiği 22. Gezici Festival Ankaralılarla bir kez daha buluşma heyecanı yaşıyor. 25 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen festival, 2-4 Aralık Eskişehir, 5-7 Aralık’ta Kastamonu’da olacak.

22. Gezici Festival’in Ankara’daki ilk gününde, yönetmeni Rıza Sönmez’in katılımıyla Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var filminin galası yapıldı. Filmiyle izleyici Kars sokaklarında bir gezintiye çıkaran Rıza Sönmez, Kars'ı Gezici Festival'le tanıdığını ve filminin bu festivalin mahsulü olduğunu belirtti.

 Festivalin ikinci günü, 26 Kasım Cumartesi günü, Reha Erdem’in seçtiği William Wyler imzalı Tehlikeli Fısıltı gösterimi ile başladı ve yine aynı seçkiden William Wellman’ın Ox-Bow Olayı ile devam etti. Erdem, her iki filmden önce, filmlerin kendisi için ne ifade ettiğini ve sinema tarihindeki önemini izleyicilerle paylaştı. Cumartesi gününün özel gösterimi Osmanlı’dan Manzaralar II bölümüydü. Hollanda Büyükelçiliği ve EYE Film Müzesi işbirliğiyle gerçekleştirilen gösterime Nezih Erdoğan ve Ahmet Gürata sunumları, Çiğdem Borucu piyanosu ile eşlik etti. Osmanlı’nın gündelik hayatını beyaz perdede izleme fırsatı bulan izleyicileri filmlerin tarihsel arka planını da dinleme şansını yakaladılar.

Cumartesi günü Alman Kültür Merkezi’nde başlayan gösterimler arasında Zeyno Pekünlü toplu gösterimi vardı. Güncel sanat ile festival izleyicisini buluşturmayı amaçlayan Gezici Festival’in bu yılki sanatçı konuğu Zeyno Pekünlü’nün video işleri “Yeşilçam’dan YouTube’a Erkeklik Halleri” bölümün kapsamında gösterildi. Gösterimin ardından Prof. Dr. Alev Özkazanç ile Zeyno Pekünlü’nün söyleşisi gerçekleştirildi.

Festivalin ilk Pazar günü de dopdolu salonlarla geçti.  Reha Erdem’in Sinemanın Altın Çağı seçkisi Ingmar Bergman’dan Sessizlik ile güne başlandı. Festivalin özel konuğu Padraig O’Malley’nin katılımıyla,  James Demo’nun Arabulucu adlı filmi gösterildi ve gösterimin ardından, Barışa Giden Yollar bölümü çerçevesinde Esra Çuhadar ve Padraig O’Malley’nin söyleşisi gerçekleştirildi. Günün Türkiye 2016 bölümü galası ise Reha Erdem’in Koca Dünya filmiydi. Salonda hiç yer olmayan filmde bazı izleyicilerin ayakta izlediği film, Venedik Film Festivali’nden ödüllerle dönmüştü.

Pazar günü Alman Kültür Merkezi’nde ise kısa film severleri tüm gün koltuklarına bağlayan, Kısa İyidir I ve Kısa İyidir II bölümleri izleyiciyle buluştu.

28 Kasım Pazartesi günü festival, Reha Erdem’in seçtiği ve sunduğu, Roberto Rossellini’nin Stromboli ve Robert Bresson’un Yankesici filmleriyle açıldı. Günün Türkiye 2016 galası Kıvanç Sezer’in ilk uzun metrajlı filmi Babamın Kanatları’ydı. Finalinde alkışlarla karşılanan film 2 Aralık’ta vizyona giriyor. Pazartesi akşamına Ankaralılar için renk katan etkinlik Sükût Altındır: Buster Keaton gösterimi oldu. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla izleyiciyle buluşan sessiz filmlere Hakan A. Toker piyanosuyla eşlik etti.

Altındağ Belediyesi’nden Alman Kültür Merkezi’ne getirilen çocuklar, Pazartesi günü Alman Kültür Merkezi’nde Çekya’dan çocuk filmleriyle buluştu.

Festivalde 29 Kasım Salı günü ise Mehmet Can Mertoğlu’nun katılımıyla Albüm filminin gösterimi yapıldı. Yönetmen gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Festival’deki yönetmen buluşmaları, 30 Kasım Çarşamba günü Zeki Demirkubuz imzalı Kor filminin 113 dakikalık yeni versiyonunun Ankara’daki ilk gösterimi ile devam etti.

Festivalin Ankara'daki yönetmen buluşmaları Barış Kaya ile Soner Caner’in ilk uzun metrajlı filmleri Rauf’un gösterimi ile sona erdi.

Festivalin Eskişehir'deki gösterimleri Sinema Anadolu ve Cinema Pink'te, 2-4 Aralık tarihleri arasında devam edecek. 

Editör: TE Bilisim