23. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ KLASİK VE MODERN CAZIN EN İYİLERİNİ AĞIRLIYOR

Festivalde 11 Temmuz haftasında Özdemir Erdoğan’dan Nicholas Payton ve Jane Monheit’a, Kamasi Washington’dan Ibeyi’ye, Hugh Coltman’dan French Quarter’a folk, blues ve cazın önemli seslerinin konserlerinin yanı sıra, Avrupa ve Türkiye’den caz müzisyenlerini aynı sahnede buluşturan Avrupa Caz Kulubü konser serisinde yer alan Ercüment Orkut “Low profile” Feat. Marius Neset, Big Beats Big Times “Full Moon Theory Live” Feat. Gunnar Halle, Erland Dahlen ve Volkan Topakoğlu konserleri cazseverlerle buluşuyor.

 

Festivalin Ödül Gecesi

11 Temmuz Pazartesi, 21:00, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi

 

Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’ın Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacağı ödül töreninin ardından Ergüven Başaran’ın grubu Swing UNLTD, swing klasiklerini cazla tekrar yorumlayan projesiyle sahnede olacak. Swing UNLTD’in ardından ise, çeşitli ülkelerden müzisyenlerin bir araya gelerek oluşturduğu Uninvited Jazz Band, New Orleans caz sahnesinin en iyi örneklerini gecede festival katılımcıları ile paylaşacak. Müzik kariyerlerinin başında İstiklal Caddesi’nde çalarak sokaklara seslenen grup, son dönemde şehrin çeşitli mekânlarında konserler veriyor. Renkli repertuvarıyla Uninvited Jazz Band festivalin kaçırılmaması gereken grupları arasında yer alıyor.

 

Özdemir Erdoğan ve caz klasikleriyle dolu bir akşam

12 Temmuz Salı, 21.00,  Uniq Açık Hava Sahnesi

 

Türk hafif müziği ve cazının en emektar isimlerinden, festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi Özdemir Erdoğan, “İkinci Bahar”, “Sevdim Seni Bir Kere” gibi klasiklerin yanı sıra geçtiğimiz yıl yayımladığı Türkiye Jazz Tarihinde Işıksız Kalanlar albümünden şarkılar, caz klasikleri ve kendi eserlerinin düzenlemelerinden oluşan bir repertuarla 12 Temmuz Salı akşamı 21.00’de Uniq Açık Hava Sahnesi’nde cazseverlere müzik dolu bir akşam yaşatacak.

 

Nicholas Payton Trio’nun ritimleri Jane Monheit’ın renkli vokalleriyle buluşuyor

13 Temmuz Çarşamba, 21.00, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi

 

Trompet virtüözü ve başka birçok enstrüman çalan Nicholas Payton, bu özel gecede üçlüsünün yanı sıra pek çok Grammy adaylığı bulunan Amerikalı vokalist Jane Monheit ile sahne alacak. Doc Cheathem adlı albümüyle ile 1997 yılında En İyi Enstrümantal Caz Albümü dalında Grammy’i kazanan Nicholas Payton, klasik caz yorumları ile tanınıyor. Türün en iyi temsilcilerinden bir tanesi olan Payton karakteristik trompet sololarıyla da caz sahnesinin en özgün isimleri arasında yer alıyor. Gecede Payton’a eşlik edecek olan Jane Monheit ise Amerikan cazının son dönemdeki en parlak isimlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Caz ve pop’u bir arada sunan besteleriyle Monheit, ‘Since You’ve Asked’ ve ‘Dancing In The Dark’ adlı parçalarıyla Grammy Ödülleri’nde aday gösterilmiş, genç yeteneklerden.

Nicholas Payton’ın, Louis Armstrong’un zengin titreşimlerine benzetilen trompet stilinin Monheit’ın berrak sesiyle bir araya geleceği ve ikilinin Louis Armstrong ve Ella Fitzgerald repertuarını seslendireceği gece Schindler Türkeli’nin gösteri sponsorluğunda 13 Temmuz Çarşamba, 21.00’da Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde.

 

Saksafonun yeni ustası Kamasi Washington, Ibeyi’nin etnik kökenleri ve modern cazın tınılarıyla aynı sahnede

14 Temmuz Perşembe, 20.45, Beykoz Kundura Fabrikası

 

Amerikan cazının yeni ustası, Kamasi Washington müziğe olan yatkınlığını babasının saksafonundan yükselen büyülü seslerden aldı. Müzik dünyasının en yenilikçi prodüktörlerinden Flying Lotus’un plak şirketi Brainfeeder’ın ilk onbirinde yer alan, Thundercat ve Kendrick Lamar’ın 2015 listelerinin tozunu atan albümlerindeki üflemelilere hayat veren Kamasi Washington ile yeni cazın rotası kısa sürede yön değiştirdi. ‘Epic’ isimli ilk albümüyle en iyiler listelerinde başa yerleşen saksafonun yeni dâhisi, bugüne kadar Chaka Khan, hip-hop’un efsane ismi Snoop Dog, Quincy Jones, Lauryn Hill ve Jeffrey Osborne gibi müzik dünyasının en heyecan verici şarkıcı ve prodüktörleriyle birlikte turneye çıktı ve işbirlikleri yaptı.

Kamasi Washington’ın saksafona ve modern caza kazandırdığı parçalarını dinlemeden önce XL Recordings’in müzik dünyasına yeni yıldız transferi, yarı Kübalı yarı Fransız ikiz kardeşlerin soul, downtempo projesi Ibeyi sahneyi ısıtacak. Yoruba, Fransız ve Afro-Küba geleneksel müzik ritimleri ile cazı bir araya getiren ikili, cazın yanı sıra soul, hip-hop ve downtempo elektronik müziğin de en genç ve başarılı isimleri arasında yer alıyor. İlk albümlerini henüz 20 yaşındayken yayımlayan Ibeyi, sahip oldukları geniş müzikal kültürlerini İstanbul Caz Festivali dinleyicisi ile paylaşmaya hazırlanıyor.

 

Hugh Coltman’dan Nat King Cole şarkıları ve French Quarter’dan Fransız caz ritimleri  

15 Temmuz Cuma, 20.30, Uniq Açık Hava Sahnesi

 

Uniq Açık Hava Sahnesi’nde Fransız caz ritimlerinin havada uçuşacağı bu özel gecede önce trompette Airelle Besson, saksofonda Emile Parisien, akordeonda Vincent Peirani, piyanoda Thomas Encho, basta Thomas Brameris ve davulda Anne Paceo ile French Quarter sahnede olacak. Festivale özel bir projeyle ilk defa bir araya gelen bu yıldız müzisyenlerin ardından Hugh Coltman, Jeff Buckley ile Nick Drake’in kesişim kümesinde yer alan vokali ve Nat King Cole’un iç dünyasına döndüğü projesiyle sahnedeki yerini alacak.

Gençlik yıllarında rock müzik ile müziğe başlamış olan fakat asıl ününü Jazz, Blues, Folk ve Pop müzik türlerinde önemli çalışmalara imza atarak kazanmış İngiliz müzisyen Hugh Coltman, hayatında oldukça özel bir yer tuttuğunu belirttiği Nat King Cole’a ithafen yaptığı, Shadows-Songs of Nat King Cole (Gölgeler - Nat King Cole Şarkıları) adlı solo albüm projesi olan bu albümünden parçaları ile festival dinleyicileriyle buluşacak.

 

Avrupa Caz Kulübü

 

Volkan Topakoğlu

13 Temmuz Çarşamba, 21:30, Salon İKSV

 

Caz kontrbasçısı, basgitarist ve besteci Volkan Topakoğlu, gitar çalarak başladığı müzik hayatına piyano ve çello çalışarak devam etti. Bir çok stile hakim olan Volkan Topakoğlu, farklı türlerde üretim yapan sanatçılarla ortak işlere de imza atıyor.

 

Ercüment Orkut “Low profile” Feat. Marius Neset

14 Temmuz Perşembe, 21.30, Salon IKSV

 

Caz eğitimine Aydın Esen’le başlayan Ercüment Orkut, besteleri ve icraları ile pek çok ödül kazandı. Caz eğitimine Aydın Esen’le başlayan, ardından tekniğini yurtdışında geliştiren sanatçı, besteleri ve icraları ile pek çok ödül kazandı. Caz fusion’ın en genç isimleri arasında yer alan Ercüment Orkut’a aynı gecede Orkut’la beraber konser verecek olan Marius Neset, kuzey cazının başarılı saksofoncuları ve bestecileri arasında sayılıyor. Henüz çok küçük yaşta bateri ve saksafon dersleri alarak edindiği kompozisyon yeteneği ile ileriki yaşlarda uluslararada tanınan bir cazcı olmayı başaran Marius Neset, 2004 yılında Natjazz Festival’da Uluslararası Yetenek Ödülü’nü kazandı. İngiliz piyanist Django Bates ile uzun yıllar beraber çalışan Neset, efsane caz saksofoncusu Norveçli Jan Garbarek’e benzetiliyor.

 

Big Beats Big Times “Full Moon Theory Live” Feat. Gunnar Halle, Erland Dahlen

15 Temmuz Cuma, 21.30, Salon IKSV

 

Big Beats Big Times, Berke Can Özcan’ın dünyanın farklı yerlerinden davulcuları buluşturarak sürdürdüğü bir doğaçlama konserler serisi olarak tanınıyor. Full Moon Theory isminde bir stüdyo albümü de yayınlayan grup, bu albümün şarkılarını ilk kez seslendirmek için biraraya geliyor. Davul ve perküsyonda Erland Dahlen, trompette Gunnar Halle, davulda Berke Can Özcan, synth, rhodes’da Burak Irmak, basta Feryin Kaya ve gitar, synth, perküsyonda Can Güngör’den oluşan grup bu konserde albümlerinden parçalar seslendirecek.

 

Festival Dergisi ve Müzikleri

 

23. İstanbul Caz Festivali programına dair detaylı içeriklerin, Türkiye’den sanatçı ile yazarlardan görüşlerin ve yazıların da yer alacağı Festival Dergisi, Haziran ayı içerisinde müzikseverlere sunulacak. Ayrıca, festival programında yer alan sanatçıların şarkılarından oluşturulan çalma listeleri, 23. İstanbul Caz Festivali Spotify hesabından (play.spotify.com/user/istanbulkultursanatvakfi) takip edilebiliyor.

 

Festival Biletleri

 

23. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Her konserde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunuluyor. Lale Kart sahipleri biletlerini %25’e varan özel indirimlerle alabiliyor.

 

Editör: TE Bilisim