Deniz Küstü

11 Haziran Cumartesi, 14.00 ve 20.00, Süreyya Operası

 

44. İstanbul Müzik Festivali, usta yazar Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nündünya prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Yaşar Kemal’in gerçekçi, çevreci romanını ele alan bu güçlü müzik tiyatrosunun bestecisi Michael Ellison, 2012’de İstanbul Müzik Festivali ve Rotterdam Operadagen ortak siparişi üzerine bestelediği Söyle Ben Senim-Mevlana’daki gibi yine Türk geleneksel çalgılarını çoksesli müziğin içine işleyerek, eserin Boğaz’a özgü eşsiz ses dünyasını yaratıyor.

İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri,  SimonJones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NOHlabtarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınıyor.

Festival seyircisine müzikal ve görsel bir deneyim yaşatacak Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta izleyicilerle buluşacak.

Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında Cevat Çapan’ın Yaşar Kemal ve Deniz Küstü romanı üzerine konuşması konser öncesinde 19.00’da gerçekleştirilecek.

 

Hafta Sonu Klasikleri

11 Haziran Cumartesi, 11.00, Fenerbahçe Parkı

 

Festivalin, ücretsiz yapılan Hafta Sonu Klasikleri’nin ikinci konserinde, izleyicilerin de sahne performansına katılımını amaç edinen İstanbul Devlet Opera ve Balesi bakır nefesli sanatçıları tarafından kurulan Brassolist,Fenerbahçe Parkı’nda çimlere yayılmış klasik müzik severlere unutulmaz bir gösteri sergileyecek.

BrassolistTürkiye’nin yenilikçi, interaktif ve bir o kadar da dinlemesi zevkli topluluklarından biri. Ceren Gündoğdu'nun solist olarak yer alacağı konserde, caz standartlarından Anadolu türkülerine uzanan geniş ve renkli bir repertuvar denizin, yeşilin ve müziğin müthiş birleşiminde Fenerbahçe Parkı'nda dinleyicilerini bekliyor.Pernigotti’ningösteri sponsorluğunda düzenlenen "Hafta Sonu Klasikleri", festival boyunca Cumartesi veya Pazar günleri dinleyicilerle buluşuyor.

 

Bergüzar Korel’in anlatımıyla “Cadı ile Maestro”

12 Haziran Pazar, 12.00 VE 14.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

 

Bu yıl ilk defa müziğin sihirli dünyasının kapılarını çocuklara açan festival,“Cadı ile Maestro” müzikali ile çocukları bir peri masalının içinde sihirli bir müzik yolculuğuna davet ediyor.Ülkemizde de çok sevilen ünlü İngiliz şef HowardGriffiths, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte, metnini kendisinin yazdığı, müzikleri FabianKünzli’ye ait olan “Cadı ile Maestro” masalıyla festivalin bu yılki konukları arasında yer alıyor. Oynadığı filmler ve dizilerle pek çok kez En İyi Kadın Oyuncu Ödülü kazanan ünlü oyuncuBergüzar Korel’inanlatımıyla hayat bulacak “Cadı ile Maestro”, 12 HaziranPazar günü Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde 12.00’de ve 14.00’te gerçekleştirilecek iki özel gösterimle dinleyenleri bir müzikal yolculuğa çıkartacak.

Minik bir köyün Obua Hanım, Klarnet Bey, Kontrbas Dede gibi tuhaf sakinlerinin, kapkara bir ormanda kedisiyle birlikte yaşayan küçük bir cadının ve cesur bir Maestro’nun hikâyesini anlatan “Cadı ile Maestro” çocuklara müzik dinleyerek geçirecekleri öğretici ve mutlu bir saat vadediyor.

2012'de dünya prömiyeri yapılan “Cadı ile Maestro” projesi Alman Çocuk Edebiyatı Akademisi Ödüllerine aday gösterildi, Almanca konuşan tüm ülkeleri kapsayan Genç Kulaklar Yarışması finalistleri arasına da girdi.“Cadı ile Maestro” Doğan Egmont Yayıncılık’tan Celal Üster’in çevirisiyle Türkiye’de de yayımlandı. İçerisinde yer alan CD ile canlı bir kitap özelliği taşıyan kitabın Türkçe versiyonuna sesiyle Zeliha Berksoy can verdi.

60 dakika sürecek ve 4 yaş ve üzeri çocuklar için tavsiye edilen “Cadı ile Maestro” gösterisi, ENKA Vakfı eş sponsorluğunda, Goethe InstitutIstanbul, EtorCharity Vakfı ve UrsGrunder’ın katkılarıyla gerçekleştirilecek. 

Editör: TE Bilisim