BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI & ANGEL BLUE

14 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

 

İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO),SaschaGoetzel yönetiminde, The Financial Times’ın “jenerasyonunun en olağanüstü seslerinden biri” olarak tanımladığıAngel Blue ile buluşacak. AngelBlue, özellikle parlak tizleri ve “dumanlı” orta tonları, zarafeti ve teatral yeteneği ile opera repertuarının en önemli kadın rollerinin aranan isimlerinden biri. Bu sezon başında La Scala Tiyatrosu’nda Musetta rolüyle övgüler toplayanAngel Blue, Zubin Mehta, Placido Domingo ve SimonRattlegibi şeflerle Berlin Filarmoni, Münih Filarmoni, İsrail Filarmoni, Leipzig Gewandhaus gibi önemli orkestralar eşliğinde dünyanın önde gelen festivallerinde konserler veriyor. Konserde, Richard Strauss’un “Son Dört Şarkısı’nınyanısıra, Liszt’in 1 no’luMefistoValsi ile Ravel’inDaphnis ve Chloé süitleri, koro şefi Burak Erdem yönetiminde İstanbul Avrupa Korosu ve Rezonans korolarının da katılımıyla seslendirilecek.

Türkiye’nin en iyi senfonik topluluğu olmasının yanı sıra adından Avrupa’da da söz ettiren BİFOve ünlü sopranoAngelBlue, Borusan Holding’in gösteri sponsorluğunda 14 Haziran akşamıAya İrini Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak.

 

 

FESTİVAL BULUŞMASI: TRIO ARTE & GERARD CAUSSE

15 Haziran Çarşamba | Sent Antuan Alt Kilisesi | 20.00

*İstanbul Müzik Festivali Siparişi,  Dünya prömiyeri

 

İstanbul Müzik Festivali’nin daha önce birlikte müzik yapmamış sanatçıları festival kapsamında ilk kez bir araya getirdiği, dinleyicilerin olduğu kadar icracıların da heyecanla bekledikleri Festival Buluşmaları serisinde bu yıl üç genç başarılı müzisyenden kurulu Trio Arte, ünlü viyolacı GérardCaussé ile buluşuyor. Özkan Manav’ın İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi üzerine yazdığı yeni bestesi LudusModalis’indünya prömiyerinin gerçekleştirileceği konserde Brahms’ın oda müziği eserlerine de yer verilecek.

Güher-Süher Pekinel’in ‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesi kapsamında desteklediği, genç yaşlarında büyük başarılara imza atmış üç müzisyenden 19 yaşındaki VerikoTchumburidze,2012 yılında 7. Çaykovski Genç Müzisyenler Yarışması’nda kazandığı birincilikle uluslararası çapta dikkat çekti ve 41. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’nde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile birliktekonser verdi. 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Çıkış Yapan Genç Müzisyeni seçilen Dorukhan Doruk, WitoldLutoslawski Uluslararası Viyolonsel Yarışması’nda ikincilik kazandı. Doruk, Viyana Konzerthaus, Zürih Tonhalle gibi Avrupa’nın tanınmış salonlarına ve Bodensee, Verbier, Schleswig-Holstein Festivallerine konuk oldu; 42. İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’ni gerçekleştirdi. Solistliğiyle olduğu kadar oda müzisyenliğiyle de uluslararası alanda kendini gösteren 23 yaşındaki Yunus Tuncalı ise MusicaMundi Yaz Oda Müziği Festivali ve Pablo Casals Oda Müziği Festivali dâhil, çeşitli uluslararası festivaller ve müzik merkezlerinde konser verdi. Bu üç genç başarılı müzisyen, en büyük viyola virtüözlerden biri GérardCaussé ile birlikte aynı sahneyi paylaşacak.

Bir usta ve geleceğin üç genç virtüözünü bir araya getirecek bu özel konser, 15 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde MMK Metalurji gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

 

 

ISABELLE VAN KEULEN TOPLULUĞU & “TANGO NUEVO”

16 Haziran Perşembe | Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı | 21.00

 

Keman ve viyola sanatçısı IsabellevanKeulen ve topluluğu, Arjantinli besteci AstorPiazzolla’nın geleneksel tango melodileri ile klasik müzik formlarını ve caz unsurlarını ustaca sentezleyerek yarattığı TangoNuevoile 44. İstanbul Müzik Festivali’ne konuk oluyor. Klasik müzik sahnelerinde hem kemancı hem viyolacı olarak saygın bir yere sahipve önemli orkestralara solist olarak konuk olmasının yanı sıra oda müziği projeleriyle de sık sık gündeme gelen IsabellevanKeulen’ın2011 yılında kurduğutopluluk, her biri kuşağının önde gelen icracılarından olan bandeneoncuChristianGerber, kontrbasçı Rüdiger Ludwig ve piyanist UlrikePayer’den oluşuyor. İlk konserlerinden itibaren sadık bir hayran kitlesi kazanan topluluk, Rheingau Müzik Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali ve Delft Festivali gibi festivallerde verdiği konserlerle çok konuşuldu. 20. yüzyılın modern ve hızlı dünyasına tekrar romantik bir soluk getiren TangoNuevo melodileri,IsabellevanKeulen Topluluğutarafından 16 Haziran’da Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı’nınkoruluğundaSelçuk Ecza Deposugösteri sponsorluğundayankılanacak.

 

 

BEETHOVEN AKADEMİ ORKESTRASI & HERBERT SCHUCH

17 Haziran Cuma | İş Sanat Konser Salonu | 20.00

*Türkiye prömiyeri

 

Bu yılki festivalde iki konserle İstanbullu müzikseverlerle buluşacak olan Beethoven Akademi Orkestrası’nınilk konserinin solisti günümüz klasik müzik dünyasında heyecan uyandıran piyanistlerdenHerbertSchuch olacak. Rachmaninov’un “Paganini’nin bir Teması Üzerine Rapsodi”sinin seslendirileceği konserde ayrıca son yılların en önemli müzikal keşfi Polonyalı besteci Weinberg’in4. Senfonisi’nin deTürkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.

İki yıl üst üste ECHO Klassik ödülü kazananSchuch, Londra Filarmoni’den Tokyo NHK Senfoni’ye, Camerata Salzburg’dan Danimarka Radyo Senfoni’ye olmak üzere pek çok orkestra ile Pierre Boulez, David Foster, YannickNézet-Séguin,Valery Gergiev gibi şefler yönetiminde çalıyor. Polonya’nın önde gelen genç senfoni orkestralarından Beethoven Akademi Orkestrası Avrupa’nın müzik eğitimi enstitülerinin en parlak öğrenci ve mezunlarından oluşuyor.Konser, 17 Haziran’da, İş Sanat Konser Salonu’nda Berrin Erengül, Canan Pak İmregün, Çiltuğ A.Ş.gösteri eş sponsorluğundagerçekleştirilecek.

Konsere Doğruetkinliği kapsamında konser öncesinde 19.00’daAydın Büke konser programı ve Weinberg hakkında bilgiler verecek.

 

 

BEETHOVEN AKADEMİ ORKESTRASI & GAUTIER CAPUÇON

18 Haziran Cumartesi | İş Sanat Konser Salonu | 20.00

 

JacekKaspszyk yönetiminde Beethoven Akademi Orkestrası, yıldız viyolonselci GautierCapuçon ile Saint-Saens’ın 1 No’lu viyolonsel konçertosu ile Massenet’nin “Meditation”unu seslendireceğison konserinde ayrıca Prokofiev’in Romeo ve Juliet Süitlerini yorumlayarak festival temasına da gönderme yapacak.

BBC Music dergisinin “zarafet ve gösteri sanatının ideal bileşimi” olarak tarif ettiği Capuçon, Berlin Filarmoni’den New York Filarmoni’ye, Amsterdam Concertgebouw’dan Tokyo NHK Senfoni’ye dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara düzenli konuk oluyor. Bol ödüllü sanatçı viyolonsel repertuarının başyapıtlarını içeren geniş diskografisiyle de dikkat çekiyor.

18 Haziran akşamı İş Sanat Konser Salonu’nda gerçekleşecek konser öncesinde, Dikmen Gürün’ün Shakespeare üzerine konuşacağı Konsere Doğruetkinliği saat19.00’da başlayacak.

 

 

HAFTA SONU KLASİKLERİ

19 Haziran Pazar | Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi | 11.00

 

İstanbul Müzik Festivali tarafından iki yıldır düzenlenen ve müzikseverlerin ilgiyle karşıladığı Hafta Sonu Klasikleri ücretsizkonserlerle dinleyicileriyle buluşmaya devam ediyor. Festivalin hafta sonu sabahlarını müziksiz bırakmayan konser serisinin sonuncusu 19 Haziran günü Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde olacak. Genç, yeni ve dinamik viyolonsel dörtlüsü 4Cellos, Villa-Lobos’tanDebussy’ye, viyolonselin derin ve yumuşak tınısını yansıtan birbirinden güzel parçalar seslendirecek. MaxBruch’un Kol Nidrei eserinde bol ödüllü genç viyolonselci Poyraz Baltacıgilde topluluğa katılırken, konserin bir de sürpriz konuğu olacak.

Pernigotti’ningösteri sponsorluğunda düzenlenen Hafta Sonu Klasikleri, festival boyunca Cumartesi veya Pazar günleri gerçekleştiriliyor.

 

 

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI ile DOLUNAYA ŞARKILAR

19 Haziran Pazar |Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq İstanbul| 20.00

 

Dolunayın aydınlattığı bir gecede Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq İstanbulyeşillikleri içinde gerçekleşecek Dolunaya Şarkılar başlıklı konserde, Özbekistanlı şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası eşliğindesoprano TeonaDvali ve tenor AndrejDunaev, Dvořák’ın popüler Aya Şarkı aryasından Puccini’nin şefkatli O miobabbinocaro’suna uzanan bir seçkinin yanı sıra orkestra CarmenSüitleri’ni de yorumlayacak.

Henüz 21 yaşında Mahler Şeflik Yarışması’nda kazandığı ödülle klasik müzik dünyasında yankı uyandıran Shokhakimov, Avrupa’dan Amerika’ya verdiği konserler ve opera temsillerinde Londra Filarmoni, Dresden Staatskapelle, Fenice Tiyatrosu Filarmoni Orkestrası gibi pek çok önemli orkestrayı yönetti ve 2015 yılında DeutscheOper am Rhein’ın şefliğine getirildi. 2010 yılında kazandığı Uluslararası ArturoToscanini Şan Yarışması Özel Ödülü ve Uluslararası RolandaNicolosi Yarışması birinciliğiyle kariyerine adım atan soprano Dvali, halen Mariinsky Operası solisti olduğu gibi La Scala Tiyatrosu, Ravenna Operası dâhil pek çok önemli operada konuk solist olarak sahneye çıkıyor. Bolşoy Tiyatrosu’nun yeni prodüksiyonuEugeneOnegin’dekiLensky karakteriyle övgüler alan deneyimli tenor Dunaev ise BBC Proms, Glyndebourne Festivali, DeutscheOper, Semperoper Dresden ve Los Angeles Operası gibi pek çok önemli opera evi ve festivalin konukları arasında yer alıyor.

Dolunaya Şarkılar başlıklı konser, Tekfen Vakfısponsorluğunda, 19 Haziran’da Uniq Açık Hava Sahnesi, Uniq İstanbul’da müzikseverlerle buluşacak.


 

Festival biletleri

 

İstanbul Müzik Festivali’nin biletleri Biletix satış sistemi ve Ana gişe İKSV’den ve ve konser girişinde yer alan gişeden alınabilir. Konservatuarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecek. 

Editör: TE Bilisim