Başta Ayvalıklılar olmak üzere sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği, 2018’den bu yana düzenlenen Başka Sinema Ayvalık Film Festivali dün akşam Ayvalık Büyük Park Amfitiyatro’da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Festivalde 8 Eylül’e kadar merakla beklenen filmler izleyiciyle buluşacak.

 

 

Açılış töreninin ardından başrollerinde Adam Driver ve Marion Cotillard’ın yer aldığı, Leos Carax’a Temmuz ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülü kazandıran Annette gösterildi. 


Festival takipçileri güne, saat 12.30’da gösterilecek Ev Hapsi / House Arrest filmiyle başlayacak. Aleksey German Jr.’ın 2021 yılında Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen, günümüz Rusyası’ndan bir ifade özgürlüğü manzarası sunan filmi, üniversite profesörü David’in belediye başkanını sosyal medyada yolsuzlukla suçlamasından sonra başına gelenleri anlatıyor.

 

Bugün 15.00’da Kolombiya’da bulunan İskoçyalı bir kadının ara ara değişik mekânlarda duyduğu garip bir sesin peşine düşmesini anlatan Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’la işbirliği, 2021 Cannes Jüri Özel Ödülü sahibi Memoria; 18.00’da ise Hindistan’da kast sisteminde en alttakilerin de altında bulunan Dalit kadınların kurduğu haftalık gazete Khabar Lahariya’nın muhabirlerini ve dijital mecraya geçişini odağına alan, Sundance Film Festivali’nden ödüllerle dönen, Rintu Thomas ile Sushmit Ghosh’un yönettiği Ateşle Yazmak / Writing With Fire filmleri gösterilecek.

 

Vural Sineması’nda 20.00 seansında izleyiciyle buluşacak günün son filmi ise Icíar Bollaín’in kendi kendiyle evlenen kadınlar hakkındaki gazete haberlerinden ilham alarak, 40’lı yaşlarının ortasında ailesine adadığı hayatını değiştirmeye karar veren Rosa’yı anlattığı Rosa’nın Düğünü / Rosa’s Wedding.

 

Günün söyleşisi ise saat 16.30’da Kraft’ta düzenleniyor. Festival seçkisinde aile kurumunun öne çıktığı filmlerin dikkat çektiği bir yıl olmasından yola çıkarak akademisyen-yazar Zeynep Sayın kendi ailesi üzerine Ara Güler tarafından çekilmiş 7 dakikalık kısa bir filmin gösteriminin ardından bir sohbet gerçekleştirecek.


 

Bu yıl Selim Eyüboğlu, Esin Küçüktepepınar, Onur Saylak, Müge Turan ve Ümit Ünal’dan oluşan Danışma Kurulu tarafından belirlenen adaylar arasından KAV’ın seçtiği Fikret Reyhan’a 100.000 TL değerindeki ödül çeki ve ödül heykelciği takdim edildikten sonra Amfitiyatro’da büyük aile efsanesini nasıl küçük hesaplara bağlı olduğunu anlatan, Antalya ve İstanbul Film Festivalleri’nden ödüllerle dönen Çatlak izleyicilerle buluşacak.

 

Yüzdeyüz Müzik Sunar: İstanbul’da Bahar... Yüzdeyüz Müzik Sunar: İstanbul’da Bahar...

Ardından Ümit Ünal’ın 2020 KAV Yılın Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldüğü Aşk, Büyü, Vs. filminin gösterimi başrol oyuncularından Selen Uçer ve yapımcı Tayfur Aydın’ın katılımıyla Amfitiyatro’da yapılacak. Ece Dizdar ve Selen Uçer’in başrollerini paylaştığı, yıllar önce aile baskısı nedeniyle birbirlerinden ayrılmak zorunda kalan Eren’le Reyhan’ın yirmi yıl sonra aşklarının başladığı Büyükada’da tekrar bir araya gelişini konu alan film 22.15’te Amfitiyatro’da sinemaseverlerle buluşacak.

Amfityatro’da yarın saat 20.00’da İnsanlar İkiye Ayrılır, yönetmen Tunç Şahin, oyuncular Burcu Biricik, Nezaket Erden ve yapımcılar Ersan Çongar, Aslı Filiz ve senaryo editörü Derya Yanmış’ın katılımıyla gerçekleşecek. 22.15 seansında ise Chloé Zhao imzalı, bu yıl En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu Oscarlarını kazanan, Frances McDormand’ın performansıyla büyülediği Nomadland gösterilecek. 

Yılın en dikkat çeken kısa metraj filmlerinden Büşra Bülbül’ün Çamaşır Suyu, Serhat Karaaslan’ın Suçlular, Irmak Karasu yönetmenliğindeki Mamaville, Aylin Kuryel’in Balkon ve Bizim Rüyalar ve Ramin Matin’in Disonans filmleri ise 15.00’da Vural Sineması’nda izleyiciyle buluşacak. Ramin Matin, Emine Yıldırım ve Irmak Karasu gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlamak üzere salonda olacak.

Michel Franco’nun 2021 Venedik Film Yarışması’nda Büyük Jüri Ödülü kazanan filmi Yeni Düzen / New Order 18.00, hükümete yönelik eleştirileri dolayısıyla iki seneye yakındır ev hapsinde tutlan Gogol Center Tiyatrosu yönetmeni Kirill Serebrennikov’un dönüş filmi Petrov Grip Oldu / Petrov’s Flu ise 20.00’da Vural Sineması’nda izlenebilecek günün diğer filmleri.

 
Editör: TE Bilisim