23. İstanbul Caz Festivali,  disco müziğinin yaşayan efsanesi Nile Rodgers ve grubu CHIC’i ağırlıyor. Nile Rodgers ve CHIC, ARKAS’ın gösteri sponsorluğunda 28 Haziran Salı akşamı Küçükçiftlik Park’ta izleyicilere disco ve funk ile dolu tek gecelik bir festival yaşatacak. Saat 20.00’de başlayacak gecenin açılışını ise yarı ABD’li yarı Yeni Zelandalı psychedelic pop, indie rock grubu Unknown Mortal Orchestra yapacak.  

70’lerde gitar soloları ile ün kazanan Nile Rogers, 1976’da Bernard Edwards ile birlikte kurduğu CHIC adlı grupla birlikte Atlantic Records’un 3 milyon satan tek single’ı “Le Freak” gibi onlarca hit parça besteledi. O sıralarda yükselen disko akımı ve CHIC’in coşkulu single’ları “Everybody Dance” ve Grammy Ödülü’ne aday gösterilen “Dance, Dance, Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah)” listelerde hızlıca yükseldi. Kısa sürede bir disco efsanesine dönüşen ikili, C'est CHIC albümünüyle Billboard tarafından “Yılın Bir Numaralı Albümü” seçildi. Altın single’lar “I Want Your Love” ve “Le Freak”, pop, R&B ve disko listelerinin başına geçti.

Disco ve pop türlerinde yaşayan en büyük prodüktörlerden biri kabul edilen Nile Rodgers,  We Are Family (Sister Sledge), Like A Virgin (Madonna), Let’s Dance  (David Bowie), Diana (Diana Ross), Notorious (Duran Duran) gibi liste başı pek çok albümün prodüktörlüğünü üstlendi, Michael Jackson, Bob Dylan, Grace Jones, Robert Plant, Slash, Eric Clapton ve Mick Jagger gibi önemli sanatçılar için art arda hit parçalara imza attı.

2014’te Daft Punk’la birlikte çıkarttığı Random Access Memories ile tüm listeleri alt üst eden Nile Rodgers, “Yılın Albümü”nün yanı sıra “En İyi Kayıt” ve “En İyi Pop/Grup Performansı” dalları olmak üzere üç Grammy Ödülü’nün sahibi oldu. Grammy Ödülleri gecesinde Daft Punk, Pharrell Williams ve Stevie Wonder ile birlikte verdikleri konser ile geceye damgasını vurdu.

David Bowie ile Let’s Dance albümünde birlikte çalışan ve “Let’s Dance” ve “Modern Love” gibi hafızalardan silinmeyecek şarkıların arkasındaki isim olan Rodgers geçtiğimiz yıl Grammy Ödülleri’nde Lady Gaga ile beraber David Bowie onuruna bir performans da sergiledi.

Stüdyo ve sahnedeki çalışmalarına ek olarak yeni mecralara da atılan Rodgers Eddie Murphy’nın gişe rekorları kıran Coming to America filminin müziklerini yaptı. Bunu takiben White Hot (1989), Earth Girls Are Easy (1988), Thelma and Louise (1991), Rush Hour 2 (2001) gibi filmlerin müzikleri üzerinde çalıştı.

Hayatı ve kariyerini incelediği otobiyografisi Le Freak: An Upside Down Story of Family, Disco and Destiny, Rolling Stone dergisi tarafından “Tüm Zamanların En İyi 23 Rock Otobiyografisi”nden biri seçildi.

Festival kapsamında bir disco gecesi yaşatacak CHIC ve Nile Rodgers konseri öncesinde psychedelic pop ve indie rock’a yeni bir soluk getiren Unknown Mortal Orchestra geceyi ısıtacak. Geçtiğimiz Kasım ayında bütün biletleri tükenen bir konserle Salon sahnesine çıkan ekip son albümleri Multi Love ile birçok müzik ödülüne aday oldu ve Yeni Zelanda Müzik Ödülleri’nde “En İyi Alternatif Albüm” ödülünü kazandı.

 

Konser Biletleri Nerede?

CHIC feat. Nile Rodgers ve Unknown Mortal Orchestra konserinin biletleri Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Konser günü mekan girişinden de bilet satışı olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 19 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 27 Haziran – 25 Temmuz tarihleri arasında cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında ağırlayacak.

 

 

 

 

Festivali Takipte kalın

 

23. İstanbul Caz Festivali, Instagram hesabını geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl yine Muhsin Akgün’e emanet ediyor. Fotoğrafçı Muhsin Akgün festival konserlerini, provalarını, sahne arkasını, mutfağını ve önemli anlarını, festival boyunca festivalin instagram.com/istanbulcazfestivali adresindeki Instagram hesabından takipçilerle paylaşacak.

 

Editör: TE Bilisim