ARTER’İN “ESTETİĞİN SİYASETİ: ÇAĞDAŞ SANATI TOPLUMSAL BOYUTLARIYLA DÜŞÜNMEK” BAŞLIKLI YENİ SEMİNER DİZİSİ 26 EKİM’DE BAŞLIYOR!

Arter Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen çağdaş sanat seminerleri, Genco Devrim Barikan’ın yürütücülüğünü üstlendiği “Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek” başlıklı yeni bir seminer dizisiyle devam ediyor. Çağdaş sanatın toplumla ilişkisini tarihsel ve güncel tartışmalardan örneklerle ele almayı amaçlayan seminerler, 26 Ekim’den itibaren altı hafta boyunca her Salı 19:00–20:30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek.

Genco Devrim Barikan’ın yürütücülüğünde gerçekleşecek Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek başlıklı çevrimiçi seminer dizisi, sanat tarihinde olduğu kadar gündelik dilde de sıklıkla “güzellik” veya “güzel olan” ile ilişkilendirilen estetik kavramını, Jacques Rancière’in düşüncesinden yola çıkarak felsefi bir bağlamda tartışmaya açıyor. Altı haftalık seminer programı, estetik kavramını “güzel olan” ile sınırlandırmadan, “algılama, duyumsama, hissetme” gibi daha geniş anlam alanlarıyla ilişkilendirerek düşünmenin boyutlarını, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlar ve Türkiye çağdaş sanatının yakın döneminden örnekler üzerinden sorguluyor. Çevrimiçi buluşmalar, sanatın toplumsal düzenle iç içe geçtiği tarihsel bir anlatı kuran Rancière’in düşüncelerinin yanı sıra 20. yüzyıla yön veren farklı eleştiri ve söylemleri de konu edecek.

“Estetiğin Siyaseti: Çağdaş Sanatı Toplumsal Boyutlarıyla Düşünmek” başlıklı seminer dizisi, 26 Ekim ve 2, 9, 16, 23, 30 Kasım 2021 Salı günleri, 19:0020:30 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek. Seminer programına katılmak için 0212 708 58 01 numaralı telefondan veya [email protected] adresi üzerinden kayıt yaptırılabilir.

Arter’in güncel programlarına ilişkin daha detaylı bilgiye www.arter.org.tr adresinden erişilebilir. Arter Pazartesi hariç her gün açık. Kurumsal Sponsor Tüpraş’ın değerli desteğiyle, tüm sergilere giriş 24 yaş altı izleyiciler için her gün; Perşembe günleri ise her yaştan izleyici için ücretsiz. Arter Beraber üyeleri ise sergileri yıl boyunca ücretsiz ziyaret etmenin yanı sıra farklı ayrıcalıklardan faydalanıyor. Arter binasının Kütüphane, Kitabevi, Bistro by Divan, arka bahçe alanlarına ve Galeri 0’da yer alan sergiye giriş için bilet gerekmiyor. Ulaşım Sponsorları Ford Otosan ve Otokar’ın desteği sayesinde Taksim’den ve Tepebaşı’ndan ücretsiz servis araçlarıyla Arter’e ulaşılabiliyor.

 

Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

GENCO DEVRİM BARİKAN HAKKINDA

Genco Devrim Barikan, lisans ve yüksek lisans öğrenimini 2009–2013 yılları arasında Imperial College London’da, Kimya ve Moleküler Fizik alanında tamamladı. Müzik, edebiyat ve felsefe çalışmalarına yoğunlaşarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans bölümünü bitirdi ve süreli yayınlarda editörlük yaptı. Sergi rehberi olarak görev aldığı 14. ve 16. İstanbul Bienali’nin ardından Arter’de sergi rehberi olarak çalıştı. Arter’de görev aldığı dönem boyunca çağdaş sanat yapıtlarını, üretildikleri farklı bağlamlarla ilişki içerisinde, ziyaretçilerin katılımını davet eden bir yaklaşımla tartışmaya açma süreçlerini araştırdı. Biruni Üniversitesi’nde Felsefe, Sanat ve Estetik dersi veren Barikan, sanat, felsefe ve psikanaliz alanlarında çalışmalarına devam ediyor. 
Editör: TE Bilisim