İIk defa bu sene, 28 Ocak tarihinde çevirim içi gerçekleşecek 2021 Fikirler Gecesi'ne Institut français Türkiye - İstanbul şubesi, « Yakın » teması etrafında düzenlenecek olan etkinliğe: İstanbul – Strasbourg : Kültürün yakınlaştırdığı iki kent söyleşisiyle yer alıyor. 

Moderatör: 
Emre GÖNEN
: Bilgi Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim görevlisi, Strasbourg Marc Bloch Üniversitesi mezunu

Katılımcılar: 
Selen ANSEN
: Arter’de küratör, Strasbourg Marc Bloch Üniversitesi mezunu
Su YUCEL: Ressam ve belgeselci, Strasbourg Güzel Sanatlar okulu mezunu
Canan AKKAYA:  Yönetici asistanı ve Eurimages fonu etkinlikler koordinatörü
Baris DOGRUSOZ: Görsel sanatçı, yönetmen, Strasbourg Güzel Sanatlar Yüksek okulu mezunu


Institut français Türkiye, bu yıl 6.sı düzenlenen Fikirler Gecesi’ne dört etkinlikle birden katılacak. « Yakın » teması altında düzenlenecek etkinliklerin tamamı çevirimiçi olarak gerçekleşecek.

Institut français tarafından her yıl Ocak ayının son Perşembe gecesi düzenlenen Fikirler Gecesi’ne bu yıl 75 ülke katılıyor. Katılımcı ülkelerin seçilen etkinlikleriInstitut français Paris’in girişimi ile 24 saat sürecek bir canlı yayında tüm dünyadan izlenebilecek. Japonya’dan  ABD’ye kadar sohbet, tartışma, müzik ve performansla dolu ve 24 saat sürecek bir Fikirler Gecesi yaşamak için Facebook sayfasını takip edin.

Institut français Türkiye’nin Ankara, İstanbul ve İzmir ekipleri tarafından hazırlanan etkinliklerin tamamı çevrimiçi olacak ve katılım ücretsiz.

Detaylı bilgi için www.ifturquie.org.

 

Program

 

0–Konferans: Maxime Rovère ile « Felsefede yakınlık »

Felsefeci yazar Maxime Rovère Dünya’nın yaşadığı bu krizle birlikte varlık ile yokluk’un şekil değiştirmesinden yola çıkarak yakın ve uzak kavramlarını sorgulayacak.

 

*Etkinlik ODTÜ Felsefe Bölümü ve Charles de Gaulle Lisesi işbirliği ile Zoom ve Facebook’dan canlı olarak Fransızca ve Türkçe simültane çeviri ile gerçekleşecek.

 

19.00 – Söyleşi : « Türkiye ve Yunanistan’da 18 yaşında olmak »

Türkiye ve Yunanistan’dan 8 lise son sınıf öğrencisi Yakın teması altında dünyaya bakışlarını, onları nelerin yakınlaştırıp nelerin uzaklaştırdığını konuşuyor.

Etkinlikte Türkiye adına Galatasaray, Saint Joseph, Pierre Loti ve Charles de Gaulle Liselerinden 4 öğrenci konuşacak. France Inter’den Caroline Gillet moderasyonu üstlenirken felsefe yazarı Brigitte Labbé de etkinliğe canlı olarak katılacak.

 

*Etkinlik Fransızca, İngilizce simültane çeviri ile Facebook’dan canlı olarak tüm dünyaya yayınlanacak.

 

Türkiye ve Yunanistan’dan iki kemençe sanatçısı adalardan dolanarak iki ülkeyi birbirine bağlayan bir müzikal dinleti ve sohbet sunacaklar.

 

Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

*Etkinlik Youtube ve Facebook’dan konsekütif çeviri ile yayınlanacak.

 

21.15 – Söyleşi : « İstanbul – Strasbourg : Kültürle yakınlaşan iki kent »

 

Bilgi Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim görevlisi Emre Gönen moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşide konuklar Selen Ansen, Su Yücel, Canan Akkaya ve Barış Doğrusöz bizlere karşılaşmalarını, inşa ettiklerini, tutkularını, kısaca İstanbul ve Strasbourg’un dekor olduğu çift kültürlü yaşamlarını anlatacaklar. İki kentin nasıl bu kadar doğallıkla birbirine bağlandığını, nasıl yaratıcılığın bu iki sanatsal deniz fenerini bugün de birbirine yaklaştırmaya devam ettiğini, otuz yıl önce imzalanan ilk kültürel işbirliği anlaşmasının üzerine bu iki gerçek Avrupa metropolünü birbirine daha da yakınlaştıracak yeni kültürel köprülerin nasıl inşa edilebileceğini anlamaya çalışacağız.

 

*Etkinlik, Zoom üzerinden Türkçe ve Fransızca simültane çeviri ile gerçekleşecek. Aynı zamanda Institut français de Turquie Facebook hesabından canlı yayınlanacak.

Editör: TE Bilisim