Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

7 Mart Pazar günü saat 11:00’de üçüncü kez düzenleyeceği “Gören Kulaklar İçin” başlıklı ses atölyesi, 12 yaş ve üstü katılımcıları bir kez daha bedenlerini kullanarak ses çıkarmaya ve evde bulunan basit objelerle müzik yapmaya davet ediyor. Amy Salsgiver ve Nihal Saruhanlı tarafından çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek atölyenin sonunda katılımcıların üreteceği ses performansları müzikal bir kolaja dönüştürülerek “La Cage Musicale Atölye Çalışması” başlığı altında Arter’in SoundCloud hesabında yayınlanacak.

 

Her yaştan katılımcının yaratıcı süreçleri deneyimlemesini amaçlayan Arter Öğrenme Programı’nın, sergiler etrafında şekillenen etkinlikleri çevrimiçi ortamda devam ediyor. Program kapsamında düzenlenen atölyeler katılımcıların kendi ifade dillerini sanat yoluyla keşfetmelerini, biçim ve içerik arasındaki ilişkileri araştırmalarını amaçlıyor.

Arter Koleksiyonu’ndan oluşturulan ve küratörlüğünü Arter’in Kurucu Direktörü Melih Fereli’nin üstlendiği Dinleyen Gözler İçin başlıklı grup sergisi, çoğu müzikle güçlü bir bağ kuran 23 yapıta yer veriyor. John Cage’in müzikte olduğu kadar tüm sanatsal üretiminde sessizlik, belirsizlik ve rastlantısallığı bir arada kullanan deneysel yaklaşımını ve Fluxus sanatçılarını referans alan sergi, görüntü ve ses ilişkisinin yanı sıra gündelik nesnelerin kendi içlerindeki gizli, duyulmayı bekleyen sesleriyle de ilgileniyor.

Sergi bağlamında 7 Mart 2021 Pazar günü saat 11:00’de üçüncü kez gerçekleştirilecek “Gören Kulaklar İçin” başlıklı çevrimiçi ses atölyesi, bedenlerimizi kullanarak ses çıkarmanın ve evde bulunan basit objelerle müzik yaratmanın rastlantısal yöntemlerine odaklanacak. Perküsyoncu ve eğitmen Amy Salsgiver ile müzisyen Nihal Saruhanlı’nın yürütecekleri atölye çalışmasında katılımcılar Fluxus kavramlarıyla ilişki kurarak derin dinlemeye ve geleneksel olmayan malzemelerle ses çıkarmaya yönelik çeşitli egzersizler yapacaklar. Atölye kapsamındaki son egzersiz, sergiden seçilecek bir esere yönelen veya bu eserle zıtlık kuran bir ses alanı yaratmayı amaçlayacak. Katılımcılar, bu atölye süresince ayrı ayrı kaydedilecek 20-30 saniyelik birer ses performansı üretmeye davet edilecekler. Atölye çalışmasını takiben Salsgiver ve Saruhanlı’nın bu kayıtları kullanarak ortaya çıkaracağı müzikal kolaj La Cage Musicale [Müzik Kafesi]* Atölye Çalışması” başlığı altında önceki atölyelerin kayıtlarıyla birlikte Arter’in SoundCloud hesabında yayınlanacak.

Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yürütülecek atölyeye katılım için herhangi bir bilgi veya deneyim gerekmiyor. Katılımcılar atölye çalışmasında boş şişe, kavanoz, kutu, saksı, gazete kâğıdı ve farklı türde kâğıtlar, su dolu kap ve bir bardak ya da kepçe, baget olarak kullanılacak iki adet chopstick, kalem ya da tahta kaşık gibi evde bulunan eşyalardan oluşturulacak bir seçki kullanacaklar.

 

“Gören Kulaklar İçin” başlıklı atölyenin 80 TL olan biletleri Arter’den, 0212 708 58 01 numaralı telefonu arayarak veya

[email protected] adresine yazarak temin edilebilir. Atölyeye katılan Arter Beraber üyeleri değişen oranlarda indirimlerden faydalanabilir.

 

*Dinleyen Gözler İçin sergisiyle bağlantılı olarak sunulan La Cage Musicale [Müzik Kafesi] başlıklı

çalma listesi, izleyicileri ziyaretlerini etkileşimli bir deneyime dönüştürmeye davet etmek için serginin küratörü Melih Fereli tarafından işitsel ve görsel biçimler arasındaki karşılıklılık fikri temel alınarak hazırlanmıştır.

 

AMY SALSGIVER HAKKINDA

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nda perküsyoncu olarak yer alan Amy Salsgiver aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi MİAM’da (Müzik İleri Araştırma Merkezi) perküsyon eğitimi vermektedir. Çağdaş müzik grupları Hezarfen Ensemble ile sa.ne.na perküsyon grubunun kurucu üyesidir. On yılı aşkın bir süredir İstanbul’da yaşayan Salsgiver, müzik aracılığıyla iletişimi ve çatışma çözümünü teşvik eden UNICEF ve başka organizasyonlarla da birlikte çalışarak, dünyanın pek çok yerinde çocuklar için müzik atölyeleri düzenlemektedir.

 

NİHAL SARUHANLI HAKKINDA

Nihal Saruhanlı, 2007 yılında katıldığı Okay Temiz Ritim Atölyesi’nde Afrika ritimleri ile müzikal yolculuğuna başladı. Amy Salsgiver, Giovanni Hidalgo, Rui Faustino, Korhan Ogan, Erdem Göymen, Şevket Akıncı, Dave Allen, Cem Aksel, Ferit Odman, Volkan Öktem, Cengiz Baysal, Jaska Lukkarinen bu müzikal yolculuğa irili ufaklı katkısı olan ve ilham veren isimler oldu. 2015–2016 döneminde Bahçeşehir Caz Sertifika Programı’nı bitirdi. 
Editör: TE Bilisim