AHMET GÜNEŞTEKİN
"HAFIZA ODASI"
PİLEVNELİ | KEÇİ BURCU, DİYARBAKIR
16 Ekim - 31 Aralık 2021

PİLEVNELİ, Ahmet Güneştekin’in “Hafıza Odası” başlıklı sergisini Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde 16 Ekim’de Diyarbakır Keçi Burcu’nda izleyiciyle buluşturacak. 31 Aralık’a kadar sürecek “Hafıza Odası”, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor.

Sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştıran sergi başka türlü sesi hiç duyulmayacak, unutulmaya yüz tutmuş olanların silinmiş seslerini duyulur kılmanın yollarını göstermeyi amaçlıyor. “Tanığı olmayan tarihsel olayların hafızası nerededir?” sorusunu soran video çalışmalarına sessizlikleri ve eşitsizlikleri ile yokluğa tanıklık eden enstalasyonlar eşlik ediyor. Eserler, unutulmaya direnirken hatırlatılan geçmişi gözler önüne seriyor. Geçmişle başka bir yüzleşmenin mümkün olmadığı günümüzde özür dileme ve telafi etme imkanı sunan “Hafıza Odası”ndaki eserlerin mecralarını sanatçının belleğinde taşıdığı imarsız geçmişin görünümleri oluşturuyor. 

Belleğin sürekli değişen bir görüntü alanı olduğunu düşünen Güneştekin, “Hafıza Odası”nda sunduğu eserleriyle henüz çözüme ulaşmamış bir geçmişi yeniden yazmanın yollarını açabileceğini ortaya çıkarıyor. Sanatçının mitolojiyi ve ikonografik unsurları kullanarak yeni bir anlatı olanağı oluşturduğu boyutlu çalışmaları, heykelleri ve kırkyamaları da sergilenecek işler arasında yer alıyor.

Bol kahkahalı 'Verona Çıkmazı' Uniq Sahne'de… Bol kahkahalı 'Verona Çıkmazı' Uniq Sahne'de…

Sergiye PİLEVNELİ tarafından yayımlanan kapsamlı bir kitap eşlik ediyor. Kitapta Şener Özmen’in, Güneştekin’in siyası ve kültürel tarih bağlamlarıyla iç içe geçmiş araştırma ve uygulamalarına katmanlı bir okuma sunduğu makalesi yer alıyor. Özmen ve Güneştekin’in serginin teorik çerçevesini ele aldıkları ve günümüz çağdaş sanat politikalarıyla ilgili önemli konuları tartıştıkları kapsamlı bir söyleyişi de okuyuculara sunuluyor.

Editör: TE Bilisim