Teatro Rudius’tan dikkat çeken iki oyun! Teatro Rudius’tan dikkat çeken iki oyun!
GalataPerform ve Macar Kültür Merkezi işbirliğinde düzenlenecek etkinlik kapsamında yeni tarihimiz olan 10 Haziran’da, Ákos Németh’in yazdığı, Eva Aktürk’ün çevirdiği Fuhuş adlı oyunun okumasını Kayhan Berkin yönetecek ve okuma Kadıköy Boa Sahne ev sahipliğinde sahneden naklen yayın olarak YeniPeform üzerinden izlenebilecek. Oyun sonrası; yazarın, yönetmenin ve oyuncuların katılımıyla bir söyleşi yapılacak.
 
Etkinlik kapsamında Ákos Németh aynı zamanda 5 Haziran’da oyun yazarlığı atölyesinin konuğu olacak. Atölyeye katılmak isterseniz [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
Ákos Németh Hakkında
 
Macar oyun yazarı Ákos Németh, 1964 yılında Székesfehérvár’da doğdu. İlk oyunları, 80’lerin sonlarında Budapeşte’deki saygın tiyatrolarda sergilendi. Yazar, ilk uluslararası başarısını 90’ların başında, European Theater Union Festival’e davet edilen “Müller’s Dancers” oyunuyla elde etti. Németh’in oyunları, Almanya, Avusturya, Fransa, Hırvatistan, Polonya, İngiltere ve Amerika’da sahnelendi. Radyo oyunları, Berlin’deki Deutschlandradio, Bulgaristan ve Hırvatistan ulusal radyoları, Slovenya’daki Radio Devin gibi kanallarda yayınlandı. Komedi oyunu “Car Thiefs”, Londra’da National Theatre’da ve Birmingham’da The Rep Theatre’da; bir diğer oyunu “The Web Emporium” ise bir off-Broadway tiyatrosu tarafından New York’ta sahneye kondu. Almanya’da da oyunları sergilenen yazar, FIND festival kapsamında Schaubühne Tiyatrosu’na tek perdelik bir oyunuyla konuk oldu. Yazarın oyunları Fransızca, Almanca, Hırvatça, Slovakça, Lehçe ve İngilizce olmak üzere pek çok dile çevrildi. Németh’in oyunları ise Londra’daki Oberon Books ve The Agency tarafından yayımlandı.  Németh’in “Fuhuş” oyunu, 2015’te Viyana’da Nestroyhof Theatre’da prömiyer yaptı. Oyun, son birkaç senedir Budapeşte’deki Katona József Theatre’da sergileniyor.

 
Fuhuş Hakkında
 
Fuhuş oyunu bir kavram olarak fuhuş konusunu farklı ve paralel hikayeler yoluyla işliyor. Dört bağımsız sahne, her şeyin her an metalaştırılabileceği ve belki de yalnızca fiyatın söz konusu olduğu bir dünyada kendilerine (daha iyi) bir yer arayan karakterlerin birbirlerine bağlı olmayan hikâyelerini anlatıyor. Vaktiyle tanınmış bir koreograf olan bir adam, özsaygısından vazgeçiyor ve bir fuhuş ağıyla iş kovalıyor. Müşterisi hakkında hiçbir fikri olmayan genç bir fahişe, bir misyoner tarikatın broşüründe okuduğu birkaç cümleyi anlamlandırmaya çalışıyor. Bir uyuşturucu bağımlısı, lisede kendisinden hoşlanan bir satıcıdan bedava uyuşturucu almak için uğraşıyor. Anaokulunda bir kız çocuğu, mutlulukla oyun parkında bulduğu yeni arkadaşını anlatıyor.
Etkinlik Detayları
 
Fuhuş
Yazan: Ákos Németh
Çeviren: Eva Aktürk
Yöneten: Kayhan Berkin
Yönetmen Yardımcısı: Dilara Melami
Oyuncular: Erdem Kaynarca, Melis İşiten
 
Etkinlik Tarihi: 10 Haziran Perşembe, 19.30
 
*Etkinlik, YeniPerform üzerinden sahneden naklen olarak verilecektir.
 
Editör: TE Bilisim