SALT'A BAKIŞ:
BİR KÜLTÜR KURUMUNDA TUTUM VE ÖZEN
SALT 9 yaşında
SALT Galata’dan görünüm, 2016
Fotoğraf: Mustafa Hazneci (SALT)
Dünya çapında bir salgının zorladığı koşullarda kurumların işleyişinde mecburi değişikliklere gidilirken bunların kamuya olası yararları ve dijital âlemde yer edinme adabı tartışmaya açılıyor. SALT’ın olağan dışı bir zamana denk gelen kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Araştırma ve Programlar Direktörü Meriç Öner’in kuruma dair Ağustos 2019’da kaleme aldığı kapsamlı değerlendirmesi ilk kez SALT Blog’da yayımlandı.
WEB PROJESİ
SALT 9 yaşında
SALT’ın, Close, Closer temalı 2013 Lizbon Mimarlık Trienali’ne katılımı kapsamında hazırladığı; kurumun uzun vadeli proje, sergi ve sunumları temelinde geliştirilen içerik iş birliklerini ayrıntılandıran In Situ Qualitative projesini incelemek için tıklayın.
SALT ARAŞTIRMA
HÜSEYİN BAHRİ ALPTEKİN ARŞİVİ
SALT 9 yaşında
Gabriel Lester, Melancholia in Arcadia [Arkadya’da Melankoli], 2011
"Ben bir stüdyo sanatçısı değilim", SALT Beyoğlu
Fotoğraf: Serkan Taycan
Hüseyin Bahri Alptekin (1957-2007), işlerinde küreselleşmenin etkileri, göç ve sürgün, kültürlerarası imge dolaşımı gibi temaları irdeledi. Sanatçının üretimine, nice seyahatinden gözlemleri ve şehir imgeleriyle bit pazarlarından topladığı, biriktirdiği türlü nesne temel oldu. Alptekin’in “Ben bir stüdyo sanatçısı değilim” sergisiyle açılışını yapan ve arşivini çevrimiçi erişime sunan SALT’ın, sanatçı üzerine son dokuz yıldan derlenen içerik seçkisini incelemek için tıklayın.
SABİHA RÜŞTÜ BOZCALI ARŞİVİ
SALT 9 yaşında
Sabiha Rüştü Bozcalı’nın Münih Güzel Sanatlar Akademisi kimlik kartı (1923-24)
SALT Araştırma, Sabiha Rüştü Bozcalı Arşivi
Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş döneminde yetişen Sabiha Rüştü Bozcalı (1904-1998), erken yaşta müze müdürü Ali Sami Boyar’dan ders aldı. Berlin, Münih, Paris ve Roma’da tanınmış ressamların atölyelerinde çalıştıktan sonra 1928-1929’da Güzel Sanatlar Akademisi’nde Namık İsmail’in atölyesine devam etti. Özellikle yağlı boya portreleriyle dikkati çeken Bozcalı, 1949’da Milliyet ’in baş ressamlığına getirildi. Ayrıca, Reşad Ekrem Koçu’nun yazıları, kitap kapakları ve İstanbul Ansiklopedisi ’ndeki çok sayıda maddeyi resimleyerek tarih yazımının görselleşmesine katkı sağladı. Bozcalı’nın SALT Araştırma’daki arşivi ve 2015-2016’da SALT Galata’da düzenlenen sergisinin içeriğinden derlenen çevrimiçi sunuma erişim için tıklayın.
SUNUM: UNUTMA BAHÇESİ
SALT 9 yaşında
Eda Aslan ve Dilşad Aladağ’ın 2018 SALT Araştırma Fonları’yla desteklenen “Unutma Bahçesi: Yerin Belleği ve Yıkımın Topoğrafyası” projesinin sunum kaydını izlemek için tıklayın. Türkiye’nin iki yüzyıllık kent, toplum ve ekonomi tarihi ile 1950’ler sonrası mimarlık, tasarım ve sanat üretimleri hakkında özgün belge edinimi ve araştırmayı teşvik eden SALT Araştırma Fonları ’yla 2013’ten bu yana toplam 48 projeye destek sağlandı.
PODCAST
YARARLI SANAT ARŞİVİ
SALT 9 yaşında
Atelier Populaire, Fransa, 1968
arte-util.org/projects/atelier-populaire
Mülksüzleştirme Ağları’ndan Oda Projesi’ne, Kadın Kadına Mülteci Mutfağı’ndan Korsan Parti Hareketi’ne, Kampüssüzler’den Ezilenlerin Tiyatrosu’na, toplumsal ve siyasal meselelere müdahalede sanatın araç olduğu vakaları Açık Radyo’da tartışmaya açan “Yararlı Sanat Arşivi” programının kayıtlarına buradan erişilebilir.
BU HAFTA AYRICA
• SALT’ın bauhaus imaginista: Uzaklarda. İstanbul ve Basma Alsharif sergisi Orada Her Kimse 'den seçili film ve videoları 14 Nisan’a kadar çevrimiçi izlemek mümkün.

• 56. Kütüphane Haftası kapsamında sunulan Google and the World Brain [Google ve Dünyanın Beyni] belgesel filmi 17 Nisan'a kadar SALT'ın YouTube kanalında erişime açık.

• SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarına dair merak ettiklerinizi Araştırma ve Programlar ekibinin yanı sıra bir grup gönüllü araştırmacı, eğitmen ve uzman cevaplıyor.
Editör: TE Bilisim