DISCOVERY COMMUNICATIONS KAPLANLARIN YAŞAM ALANLARINI KORUMA ALTINA ALAN C.A.T. PROJESİNİ DUYURDU

San Francisco – Discovery Communications, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ile tarihi bir işbirliği yaparak; Discovery’nin, vahşi kaplan nüfusunu korumak ve artırmak amacı ile Hindistan ve Butan’da 400 bin dönümlük doğal yaşam alanının korunmasına yardım edeceğini ve kaynak sağlayacağını duyurdu.

Duyuruyu gerçekleştiren Discovery Communications Başkanı ve CEO’su David Zaslav: “Kaplanları korumayı amaçlayan küresel hareket bugün 400 bin dönüm daha güçlendi. Discovery amaçlarından güç alan bir şirket. 30 Yılı aşkın bir süredir dünyanın her köşesini görüntüledik ve PLANET EARTH’ten RACING EXTINCTION’a kadar, gezegenimizin tüm güzelliğini ve ihtişamını belgeleyerek izleyicilere ilham verdik. Maalesef, kameralarımız aynı zamanda dünyanın ve hayvanlar aleminin ne kadar tehlike altında olduğunu da yakaladı. İşte bu yüzden ileriye doğru cesur bir adım atıyoruz ve dünyanın en ikonik ve nesli tükenmekte olan türlerinden birini korumak için objektifin ötesine geçiyoruz. Biz görev başındayken, bu güzel hayvanların yer yüzünden silinmesine izin vermeyeceğiz. Bu zorlu amaca ışık tutarak ve bu amacı küresel markalarımız ve platformlarımız ile güçlendirerek, 2022 yılına kadar kaplan nüfusunu iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.        

Sadece son yüzyılda, doğal yaşam alanlarının yok olması ve kaçak avcılık nedeniyle kaplan nüfusu %96 gibi çarpıcı bir oranda azalmış ve vahşi doğada 4 binden daha az sayıda kaplan kalmıştır. Geniş yaşam alanı, beslenme olanağı ve kaçak avcılıktan korunma sağlandığında, kaplan nüfusunun yeniden artmasını sağlamak mümkün olacaktır.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın Hindistan ve Butan hükümetleri ile koruma ortaklığı bulunan bu sınır ötesi araziye Discovery’ninsponsor olması ile korucular, kaplanların sağlığını ve diğer önemli bilimsel verileri daha yakından izleyebilecek, kaçak avcılığa karşı daha fazla önlem alabilecek ve tüm vahşi hayvanların hareketlerini artıracak arazi ve geçitleri koruyabilecekler.

Besin zincirinin en üstünde bulunan kaplan sayısını ikiye katlama çabaları, diğer nesli tükenmekte olan türlerin de korunmasına ve 400 bin dönümlük arazi üzerinde sağlıklı bir ekosistem yapısının oluşumuna zemin hazırlayacaktır. 

Doğal yaşam alanını koruma sponsorluğunun yanı sıra Discovery, müthiş yaratıcı gücünü ve dünya çapında 3 milyar izleyiciye ulaşan eşsiz küresel multi-platform kanallar ağını, WWF’in  2010 yılında başlattığı ve kaplanların sayısını bir sonraki Kaplan Yılı olan 2022’ye kadar ikiye katlamayı hedefleyen Tx2 projesine destek vermek amacı ile kullanacak.

Discovery, farkındalığı artırmak ve dünya çapındaki izleyicileri vahşi kaplanları korumak için harekete geçmeye teşvik etmek amacıyla, özgün kamu spotları ve C.A.T. Projesi’ne bağlı program içerikleri oluşturacak.

 Ayrıca, Discovery, bu konuya verdiği desteği pekiştirmek amacı ile Oscar adayı VIRUNGA’nın yapımcıları olan Orlando vonEinsiedel’e ait Grain Media şirketiyle, 2018 yılında dünya çapında Discovery’e ait kanallarda yayınlanmak üzere, kaplanlara odaklanan yeni bir belgesel filmin çekilmesi için çalışmalara başladı.

 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın girişimleri, kaplanların korunması ve dünya genelinde yasadışı av ticaretinin engellenmesi için farkındalık yaratmanın yanı sıra, titiz bilimsel analizler ve kaplanların ve avlarının gözlenmesiyle kaplan nüfusunun yayıldığı 13 ülkenin tamamında ek kaplan yaşam alanların korunmasını içermektedir.

 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı ve CEO’su Carter Roberts: “Kaplan nüfusu son yüzyıl içinde ilk defa artış gösterdi.” dedi. “Bu artış, bölgesel liderlerin ve önde gelen hayırseverlerin, vahşi doğadaki kaplan nüfusunun ikiye katlanması konusundaki olağanüstü kararlılığını yansıtmaktadır. Bu hedefleri gerçekleştirmek için daha da güçlü bir harekete ihtiyacımız var. Discovery’nin doğal yaşamı korumaya olan bağlılığı ve etkileyici erişim gücü, insanlara bu amaca ortak olmaları için ilham verecektir.”

 

30 Yıldır, Discovery’nin gerçeğe dayalı eğlence ve belgesel programları, doğal yaşamın ve vahşi hayvanların büyüsünü yakalıyor. Bugün, bu projelerin birçoğu çevresel bozulmadan etkilenmiş durumda:

 

·         Kuzey Atlantik’in soğuk suları hakkında, 1985 yılında DiscoveryChannel’da yayınlanan ilk program olan ICEBERG ALLEY, bugün, Grönland buz tabakasında meydana gelen trilyon tonlarca buz kaybının olumsuz etkisi altındadır. 2008’de Kutup ayıları, bu buz kayıpları nedeniyle, nesli tükenmekte olan türler arasına girmiştir.

·         Steve Irwin ile Avustralya’nın vahşi hayvan krallıklarını ve çoğu zaman su altını ekrana getiren, AnimalPlanet’ın simgeleşmiş belgesel dizisi THE CROCODILE HUNTER, günümüzde Büyük Set Resif’indeki mercanların yarısının yok oluşunu gözler önüne sermektedir.

·         DiscoveryChannel’ınikonik özel program serisi KÖPEK BALIĞI HAFTASI, günümüzde, özellikle köpekbalığı yüzgeci çorbasına olan talep yüzünden, her yıl 75 milyon köpekbalığının yasa dışı şekilde öldürülmesi ile karşı karşıyadır. Bu yıl Discovery, Oceana ile işbirliği yaparak, köpekbalığı yüzgeci ürünlerinin alışverişinin yasaklanmasını amaçlayan Köpekbalığı Yüzgeci Ticaretini Durdurma Hareketi’ni (Shark Fin TradeEliminationAct) desteklemek amacıyla, izleyicilerini kanun koyuculara mektup yazmaları için teşvik etti.

·         Geçen yıl Kasım ayında 24 saat içerisinde 220’den fazla bölge ve ülkede yayınlanan RACING EXTINCTION, nesli tehlike altında olan türlere çok geniş ve kapsamlı bir bakış açısı getirerek, izleyicileri bu çöküşü ve iklim değişikliğini tersine çevirmek için harekete geçmeye zorladı.

 

Yakın zamanda, Discovery ve U.S. Wildlife TraffickingAlliance, U.S. Fishand Wildlife Service ile birlikte, aktör Edward Norton’un seslendirdiği ve dünya çapında bireyleri harekete geçmeleri ve hayvan ürünlerinin yasadışı ticaret ve alımını durdurmaları için teşvik eden, orijinal bir kamu spotu yarattı. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri ve Afrika’da yayınlanmakta olan bu kamu spotu, yakın zamanda tüm Asya’da Discovery kanallarında ekrana gelecektir. 

Editör: TE Bilisim