Pazarın arkasına “Markalar sömürüyle büyür. Tüketim yerine takas et, tamir et, kendin üret” yazan bir bez pankart açıldı.

 

İhtiyaçları parasız ve sömürüsüz karşılamanın yollarını aradığını belirten grubun açtığı takas pazarına ilgi büyük oldu. Özellikle palto ve bot gibi kışlık eşyalara ilgi gösterilirken, eşya alanlar kadar bırakanların da olduğu görüldü.


 

Takas pazarının yanı sıra duvara yansıtılan videolarda Türkiye'deki merdiven altı atölyeleri, Bangladeş'teki tekstil fabrikalarının çökmesi, deri ve kürk için hayvanlara işkence edilmesi gibi tekstil sektörüyle ilgili çeşitli sorunlar gösterildi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Gönül Şahin “Türkiye'de kot taşlama yüzünden hastalanan ölen insanların ardı arkası kesilmiyor. Tuvalete bile gitmesine izin verilmeyen, günde 16 saate kadar çalıştırılan insanlar, yeni Türkiye'nin insanları!” dedikten sonra “Bangladeş'teki Rana Plaza 2013'te çöktüğünde enkazdan çıkarılan pek çok markanın sahibi Ortega bugün Bill Gates'i de sollayarak dünyanın en zengini oldu. Adalet artık böyle bir şey.” diyerek meselenin uluslararası boyutuna dikkat çekti.


 

Grup “istikrar işçi sömürüsüdür; istikrar hayvanların öldürülmesidir” gibi ifadelerle herkesi AVM'den almak yerine takas etme, eldekini tamir etme ve kendi ihtiyacı kadarını üretme gibi yollarla tüketime alternatifler yaratmaya çağırdı.

 

Editör: TE Bilisim